2002 yılında TSE tarafından EN 206 Standardı’nın yürürlüğe alınması ile daha önce kullanılan beton dayanım sınıfı kodlamaları iptal olmuş ve birçok Avrupa ülkesininin kullandığı kodlamaya geçilmiştir. Bu değişikliğe adapte olmak uzun zaman almıştır. Günümüzde bile BS30 gibi eski kodlamaların bazı şartnamelerde yer aldığı görülmektedir.

TS EN 206 Standardı’nda normal ve ağır betonların basınç dayanımı için 16 adet sınıf belirtilmiştir. Bu sınıfların kodlaması aşağıdaki şekilde yapılmaktadır. Silindir numunenin ebadı 150/300 mm ve küp numunenin kenar uzunluğu ise 150 mm’dir.

Aşağıdaki tabloda farklı ülkelerde kullanılan beton dayanım sınıflarının kodlaması, kullanılan numune şekli ve ebadı, dayanım birimi ve ilgili standart bilgisi verilmiştir. Özellikle yurt dışında çalışan teknik personel açısından bu tablo oldukça faydalı olabilir.

ülke_dayanım_sınıfları

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

One thought on “Beton Basınç Dayanım Sınıfı Kodlaması”
  1. Hocam kolay gelsin size bir konu hakında merak ettiğim bir soru sormak istiyorum.
    yeni kurulmuş bir hazır beton santraline G belgesi vermek isteyen bir uygunlık değerlendirme kuruluşu ilk belgelendirmede numune alma prosedörünü nasıl yapmalıdır.
    her beton sınıfı için kaç adet numune alınır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Türkiye dışında en çok Türk mühendisin, teknisyenin, teknikerin ve operatörün…
Cresta Posts Box by CP