LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), USGBC(Amerikan Yeşil Binalar Konseyi) tarafından geliştirilmiş yeşil bina ya da diğer bir tabir ile çevre dostu bina değerlendirme/puanlama sertifikasıdır. 1998’den beri verilmekte olan LEED sertifikası bugün tüm dünyada en çok bilinen yeşil bina sertifikasıdır. Ülkemizde de en çok tercih edilen sertifikadır.

8 farklı kategoride yapılan değerlendirmenin “malzemeler ve kaynaklar” bölümünde geri dönüşümlü malzeme kullanım oranına göre puanlama yapılmaktadır. Paylaştığım çalışmada beton geri dönüşüm içeriği ve bunun sağladığı kontribüsyon hesaplanabilmektedir.

Hazır betonda geri dönüşümlü malzeme kullanım durumları:

Agrega: Geri dönüşümlü malzeme 3 farklı şekilde temin edilebilir. Bu malzemelerin kullanımı sınırlıdır. Beton performansına olumsuz etkileri olasıdır.

-Üretilen betonun hatalı olduğu ya da şantiyeden geri döndüğü durumda yıkanarak iri malzemesinin ve ince malzemesinin ayrılması

-Cüruf gibi by-product malzemelerin kullanılması

-İnşaat yıkıntılarının geri dönüştürülmesi sonucu açığa çıkan agreganın kullanılması

Çimento: İçeriğinde uçucu kül, yüksek fırın cürufu ve silis dumanı gibi başka bir prosesin yan ürünleri bulunabilir. Ayrıca; klinker üretiminde grit, dökümhane kumu, fosfojips, hafriyat malzemesi gibi alternatif hammaddeler kullanılabilir.

Su: Üretim alanında toplanan su belli limitler dahilinde beton yapımında kullanılabilir.

İkincil bağlayıcı: Çimento dışında bağlayıcı olarak uçucu kül, yüksek fırın cürufu ve silis dumanı gibi malzemeler kullanılabilir.

rc1

Loading

BetonveCimento.com için Patreon üzerinden destekte bulunmak ister misiniz?
Become a patron at Patreon!

By Yasin Engin

İnş.Yük.Müh. olan Yasin Engin, lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 16 yıldır beton ve çimento sektöründe çalışmaktadır. Web sitesindeki tüm yayınlar Yasin Engin tarafından paylaşım amacıyla hazırlanmıştır. Yayınlar kaynak gösterilerek kullanılabilmektedir. (yasin.engin@gmail.com)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Çimento, farklı özellikler ve isimlerle insanlık tarihinin çok eski dönemlerinden…
Cresta Posts Box by CP